Banner 2 1232x216

professionele hulp banner Healthy Hormones Happy Life 1920x140

Hoeveel vrouwen genieten er echt van seks?  
Of bij hoeveel vrouwen is dit een verplicht nummer, omdat zij graag een goede relatie met hun partner in stand willen houden?

Cultureel staan we als vrouw al achter. Seks is vooral gericht op penis-in-vagina seks en daarmee op het genot van de partner. Er zijn immers maar weinig vrouwen die echt klaar kunnen komen bij vaginale seks.
Onze clitoris is ons belangrijkste genotsorgaan en daar wordt weinig aandacht aan besteedt, maar ook weten vrouwen zelf er maar wenig over.
De clitoris bevindt zich niet in de vagina, maar juist erbuiten. Penetratie alleen zorgt er dus niet voor dat vrouwen klaarkomen, wat acteurs in films je ook willen laten geloven. 

Hormonale veranderingen kunnen ook een oorzaak zijn van klachten of gebrek aan lust.

Normaal gesproken, vlak voor de vruchtbare periode elke maand, krijgt een vrouw meer zin. Ze maakt heel veel oestrogeen aan, waardoor de levels serotonine, dopamine en testosteron stijgen. Ze voelt zich het beste in deze fase en is energiek.
Als je de pil gebruikt heb je altijd dezelfde levels oestrogeen en progestageen. Testosteron wordt minder aangemaakt. Bij sommige dames kan de anticonceptie pil dus zorgen dat er minder libido is.
Maar ook als je hormonaal uit balans bent, kun je dit vernemen aan een minder libido.
Oestrogeen dat schommelt of daalt in de overgang kan zorgen voor minder serotonine en dopamine aanmaak. Dit heeft invloed op onze stemming en energie niveau, maar ook de slijmvliezen van de vagina, waardoor gemeenschap gevoeliger kan worden of zelfs niet meer kan zonder dat een vrouw pijn heeft.
Ook ons testosteron neemt af.
En door een daling van progesteron slapen we minder lang of diep. Het recept voor een minder libido!

  • Opvliegers en transpiratie maken seks onaantrekkelijk;
  • Vermoeidheid door slaapgebrek en gebrek aan energie om te kunnen vrijen;
  • Wisselende stemmingen (wel/niet);
  • Last van gewrichten en spieren, waardoor de souplesse minder is.

Hormoontherapie kan dit probleem goed verhelpen, als dit de oorzaak is van het verminderd libido.

Wat bij vrouwen ook niet goed werkt is drukte. Of stress. 
Is het huis een puinhoop, heeft ze een drukke baan gecombineerd met kinderen of met mantelzorg voor ouders, kan dit er voor zorgen dat haar hoofd absoluut niet staat naar seks of knuffelen, maar eerder; hoe hou ik mijn hoofd boven water en krijg ik alles gedaan.

Als je gestrest of vermoeid bent dan sta je niet met je eigen seksualiteit in contact. Laat staan dat je partner er dan iets mee kan. In dit geval is ontspanning en delegeren en hulp vragen wellicht een optie om weer zin te krijgen.

Erotiek, opwinding, verlangen hebben allemaal iets met spanning te maken, naar iets wat je nog niet hebt, maar wel graag wil.  Kan er verlangen bestaan naar iemand die je al door en door kent en met wie je al heel lang samen bent?

Je bent misschien ook al jaren bij elkaar en de sleur zit er een beetje in? Dan kun je soms lang wachten tot het moment dat je zin hebt. 

Wat we alleen niet moeten vergeten is dat we in die eerste maanden van onze relatie heel erg ons best deden om elkaar te ontdekken, we waren bereid om moeite te doen, vragen te stellen, naar elkaars verhalen te luisteren.

Later willen we die opwinding op een presenteerblaadje aangeboden krijgen en er niet veel tijd en moeite in stoppen. In die eerste fase, die van verliefheid,vind je jezelf opeens een leuk persoon doordat de ander vindt dat je grappig bent of leuke verhalen vertelt.
Verliefdheid zorgt er bovendien voor dat er hormonen vrijkomen zoals dopamine en endorfine waardoor je heel gemakkelijk naar elkaar verlangt. Nu komt het niet meer vanzelf. Je kunt geen appèl meer doen op die hormonale huishouding.

Je zult op zoek moeten gaan naar hoe je die verlangens weer naar boven kunt halen. Wat maakte nou dat jij je partner zo leuk vond, trots op hem bent? Wat vond jij zo aantrekkelijk aan je partner?

Als iemand in zijn of haar kracht staat, dan wordt een persoon aantrekkelijk. En dat gebeurt niet als je met z’n tweeën elke avond op bank zit. 

Laat de ander doen wat hij leuk vindt. Geef elkaar de ruimte. Door die ruimte te geven creëer je afstand en door die afstand creëer je verlangen.
Verlangen naar een ander komt ook voort uit verwondering. Dat is in het begin volop aanwezig maar ook later zijn er altijd stukjes van je partner die je kunt ontdekken. Blijf vragen stellen, zelfs de vragen die je misschien in het begin ook hebt gesteld. In hoeverre ben je in de ander geïnteresseerd? Door nieuwsgierig te zijn naar de ander zullen dingen naar boven komen die je nog niet wist. Net als in het begin maakt dat de ander aantrekkelijk.

Zin maken: Tenslotte zul je tijd voor elkaar moet maken. Het is een illusie om te denken dat verlangen en seks, met de drukke agenda’s die we hebben, spontaan komen. Maak een afspraak met elkaar, ga nou eens je best doen om dat verlangen op te wekken. We willen de opwinding en begeerte weer voelen, maar we doen er niks aan om het te krijgen. We zijn luie seksers geworden. Maak de keuze om elkaar echt te zien en ga er niet vanuit dat hij/zij er toch wel is.
Wat helpt is om samen weer leuke dingen te gaan ondernemen. Niet weer dat zelfde restaurantje, maar doe eens wat anders samen, iets wat je nog nooit gedaan hebt. Hierdoor maak je dopamine, wat een positieve invloed heeft op je libido.  

Veranderde seksuele beleving: Belangrijk is om als eerste naar je eigen seksualiteit te kijken. Voorheen had je misschien voldoende aan fantasieën, als je ouder wordt is er meestal directe fysieke stimulatie nodig. Het klaar komen gaat misschien niet meer zo gemakkelijk al eerder.
Zelfde standje werkt vaak na een tijdje ook niet meer. Je kunt wel zoals je gewend bent aan allerlei knoppen zitten draaien met zijn tweeën, maar misschien vind je nu iets heel anders fijn. Jij veranderd immers ook!
Probeer daar achter te komen. Is het streling, zijn het speeltjes, moet het hard of juist zacht? Je moet daar echt even tijd in stoppen. Je seksualiteit is voortdurend in beweging. Seksualiteit van jou hoeft niet afhankelijk te zijn van je partner. Je moet het niet bij hem leggen maar afvragen wat je zelf wilt. Wees duidelijker in wat je fijn vind of niet, een man waardeerd dat juist, daar heeft hij wat aan! Hij wilt ook niets liever dan het jou naar je zin maken. Dat is voor sommige vrouwen, die al jaren lang faken, misschien een beetje spannend. Maar wel de enige manier om het voor jezelf leuk te houden.

Hoe belangrijk is seks nu eigenlijk in een relatie? De een is heel tevreden met een relatie of intimiteit zonder seks of erotiek. Voor de ander is het wel essentieel, maar we moeten seks en alles wat daar bij hoort niet te belangrijk maken. Vergelijk het met sporten. We kunnen wel zeggen dat het gezond en goed is maar dat betekent nog niet dat iedereen er plezier in heeft. Met seksualiteit is dat ook zo. Een goede seksuele relatie houdt niet automatisch in dat je veel seks hebt. Het kan ook betekenen dat je 1 keer per maand een vrijpartij hebt, of 1 keer per 6 maanden. Een goede seksuele relatie betekent dat het een relatie is waarin beider behoeften gehoord en vervuld worden. Dat er geen frictie of onbegrip is. Alleen bij de een uit dit zich in elke week seks hebben, terwijl de ander daar nauwelijks behoefte aan heeft.  Het is dus allebei goed.

Maar, wil je meer passie, opwinding en verlangen, wees dan bereid om er in te investeren. Het is echt mogelijk.

Luister eens naar de podcast van catherine van Heest waar zij het onderwerp seksusaliteit bespreekt met Elise van Alderen en/of lees het boek ;WELLUST van Elise. Je zult merken dat er nog veel valt te ontdekken en dat ook voor jou seks en de daarmee gepaarde intimiteit kan leiden tot plezier en genot.

https://open.spotify.com/episode/3VzJX3GszWmRYyARQTZnCd?si=CfzY7U8zRS-Ua39diZBCuQ