Banner 2 1232x216

professionele hulp banner Healthy Hormones Happy Life 1920x140

Iedereen heeft wel eens een slechte bui. Slecht slapen, irritatie of een vervelende gebeurtenis kan ervoor zorgen dat je tijdelijk minder goed gehumeurd bent. In de volksmond hoor je dan vaak dat iemand “in een dipje zit”, “depri” is of last heeft van een ‘kleine depressie’. Een vrouw in de periode van de overgang heeft echter meer dan gemiddeld kans op ‘’een dipje’’ en dat maakt het leven er niet leuker op.

 

cropped CFW lg 32x32 Depressieve gevoelens of depressie door de overgang?

In de praktijk zien wij dat vrouwen, juist tijdens de periode van de overgang, regelmatig behandeld worden voor een depressie maar dat de antidepressiva niet goed aan slaat. Ook kan ze daarnaast andere bijwerkingen krijgen zoals slapeloosheid of gewichtstoename.
Uit gedegen onderzoek blijkt vaak dat de depressieve gevoelens niet veroorzaakt worden door een depressie maar door de schommelende hormonen tijdens de overgang. Natuurlijk werkt antidepressiva dan niet!
Het is heel belangrijk te weten of je echt een depressie hebt of dat de depressieve gevoelens veroorzaakt worden door hormoonschommelingen. Het op de juiste wijze behandelen van de overgang en je hormonen in balans brengen is – als de depressieve gevoelens hierdoor worden veroorzaakt – veel effectiever dan antidepressiva. Laat je hierin dus goed adviseren en maak zelf een afspraak in de webagenda of neem contact met mij op. Een verwijzing van de huisarts heb je niet nodig.

Uiteraard is het belangrijk om uit te sluiten of een depressie wordt veroorzaakt door de overgang of niet. Een goede vraag is: sinds wanneer is je depressie ontstaan? En welke klachten heb je nog meer naast je depressie?
Is er een aanleiding geweest voor deze geveoelens?

 

cropped CFW lg 32x32 Depressieve gevoelens in de overgang, hoe ontstaat het?

Een depressie is een toestand waarin de stemming voor langere tijd ernstig somber is.
Depressieve gevoelens moet je altijd serieus nemen en is dus ernstiger dan een sombere, verdrietige, terneergeslagen of gedeprimeerde bui. Er is geen zin of puf meer in sociale activiteiten.
Soms is de oorzaak een samenspel van verschillende factoren.Het kan zijn dat bepaalde hersengebieden die betrokken zijn bij emoties en gevoelens veranderen of aangetast zijn door hersenletsel. Maar ook ingrijpende levensgebeurtenissen of bepaalde karaktereigenschappen van iemand kunnen leiden tot een depressie.
Er zijn vrouwen die nooit of slechts eenmaal in hun leven een depressie hebben en daarna nooit meer, maar er zijn ook vrouwen die gevoeliger zijn voor een depressie.
Eén op de tien mensen heeft wel eens een stemmingsstoornis gehad (meestal een depressie). Stemmingsstoornissen behoren dan ook tot de belangrijkste volksziekten. Enkele omstandigheden die een depressie kunnen uitlokken zijn:

  • Een bevalling (postnatale depressie)
  • Gebruik van bepaalde medicijnen
  • Sommige lichamelijke ziektes
  • Grote levensveranderingen ook wel Life-events genoemd. Dit zijn gebeurtenissen in je leven die positief of negatief het gevoel van geluk en tevredenheid beïnvloed. Wat er in je leven gebeurt heb je niet altijd zelf in de hand. Denk bijvoorbeeld aan het verlies van een dierbare, je werk of je gezondheid.

Opmerkelijk is het hoge percentage vrouwen in de overgang dat aangeeft last te hebben van depressieve gevoelens of depressies. Er wordt aangenomen dat een vrouw tijdens de periode van de overgang in een levensfase zit waarbij meer factoren aanwezig zijn die een depressie kunnen uitlokken.

Naast alle lichamelijke ongemakken en veranderingen is de gemiddelde leeftijd van de overgang ook een fase waarin veel veranderingen en ontwikkelingen gaande kunnen zijn. Kinderen die het huis uit gaan, het verzorgen of overlijden van ouders of bijvoorbeeld een echtscheiding kunnen de kans op een depressie doen toenemen. Deze veranderingen kunnen, naast de lichamelijke ongemakken, een depressie veroorzaken. Je bent hier, door een tekort van bepaalde hormonen, ook gevoeliger voor.
Het is niet altijd eenvoudig vast te stellen of je een depressie hebt of niet.
Wel zijn er een aantal verschijnselen die duiden op een depressie. Deze verschijnselen zijn:

  • Een duidelijke zeer sombere stemming
  • Denken aan de dood of aan zelfdoding
  • Verstoring van het dag- en nachtritme
  • Verandering van de eetlust, meer of minder.
  • Verandering in het lichaamsgewicht
  • Slapeloosheid
  • Gevoel van waardeloosheid
  • Traag denken
  • Concentratieproblemen
  • Schuldgevoelens
  • Vergeetachtigheid
  • Vermoeidheid
  • Minder behoefte aan vrijen
  • Rusteloosheid
  • desinteresse
 

cropped CFW lg 32x32 Depressieve gevoelens in de overgang, wat kun je doen?

Indien je de meeste van bovenstaande verschijnselen hebt is het raadzaam om direct naar je huisarts te gaan en er niet mee rond te blijven lopen. Zeker de gedachten over zelfdoding zijn altijd een reden om hulp te zoeken.
Twijfel je of denk je dat de overgang een oorzaak kan zijn? Kom dan gerust eens bij mij langs.
Ik heb een depressie gehad na de geboorte van mijn jongste, dus ik begrijp waarschijnlijk hoe jij je voelt.
Ik kan samen met jou kijken of er bij jou sprake is van een depressie of dat er iets anders aan de hand is, zoals schommelende hormonen vanwege de overgang. Want als jouw depressieve gevoelens niet worden veroorzaakt door een depressie maar door je hormonen, kan jou uitstekend helpen!
Maak zelf een afspraak in de webagenda of neem contact met mij op. Ook als je liever ergens anders afspreekt of via zoom of buiten de openingstijden. Een verwijzing van de huisarts heb je niet nodig.