Banner 2 1232x216

professionele hulp banner Healthy Hormones Happy Life 1920x140

Iedereen is wel eens prikkelbaar of heeft last van spanning. Door stress, slecht slapen of gewoon omdat je een off day hebt. Helaas blijkt dat vrouwen tijdens de periode rondom de overgang meer last hebben van prikkelbaarheid en spanningen.

 

cropped CFW lg 32x32 Prikkelbaarheid en spanning door de overgang, hoe kan dit?

Veranderende hormonen tijdens de periode van de overgang maken je gevoeliger voor prikkels. De hormonen blijken je gemoedstoestand te kunnen beïnvloeden. Onderzoek heeft aangetoond dat vooral het hormoon oestrogeen direct invloed heeft op je serotoninegehalte, ook wel je geluks hormoon genoemd. Schommelt je oestrogeen, dan schommelt serotonine mee.
Tweede oorzaak is Progesteron. Deze daalt vaak al begin veertig en is nou juist je rust en slaap hormoon. Hierdoor wordt je gevoeliger voor stress.

Het is dus niet ongewoon dat je tijdens je overgang sneller geïrriteerd raakt, je meer last hebt van spanningen of zelfs kwaad kan worden door zaken die je eerder van je af liet glijden. Het is bekend dat hormonen een rol spelen bij agressie en woede. Dit betekent dat hormonale veranderingen het makkelijker maken om woede te voelen en ervaren. De woede die je tijdens je overgang ervaart heeft vaak een diepere betekenis, bijvoorbeeld jaren van zelfopoffering, teveel verantwoording, onopgeloste zaken uit het verleden, onrecht dat je wordt aangedaan, het verlies van respect, beledigingen of het niet kunnen rekenen op beloftes of afspraken.

Prikkelbaarheid en spanningen tijdens de periode van de overgang komen bij heel veel vrouwen voor.
Ze noemen het ook wel een kort lontje.
Het is een reactie op prikkels die vanuit je omgeving komen en ze treden vaak onverwacht op. Hoe langer de prikkel duurt, hoe heftiger jouw reactie op de prikkel is en hoe langer de spanning hierover duurt. Bijvoorbeeld: het is zondagochtend. Een moment van rust. Je zit gezellig aan tafel met het hele gezin te ontbijten. Plotseling pakt je zoon zijn mobiel omdat hij een berichtje binnen krijgt. De afspraak is: geen mobiels aan tafel. Je wordt zo boos, dat je naar hem toeloopt en met een ruk de mobiel uit zijn handen trekt. Dat is prikkelbaarheid. Een prikkel vanuit je omgeving geeft bij jou een reactie.
Bij prikkelbaarheid gebeuren 2 dingen:

  •  In het eerste stadium zie je dat je als een reflex reageert op de prikkel. Het doel hiervan is de ander te ontmoedigen door te gaan met het veroorzaken van de prikkel doordat jij laat zien dat je het storend vindt wat er gebeurt. Praktisch terug naar het voorbeeld: door boos aan te komen lopen en de mobiel uit zijn handen te rukken, zal je zoon waarschijnlijk ontmoedigd worden en hem voortaan in zijn zak laten zitten.
  • Het tweede stadium is meer psychisch. Namelijk het bevredigde gevoel dat bij jou ontstaat als je je frustratie hebt afgereageerd.

Maar is dit ook handig en de juiste oplossing? Waarschijnlijk niet. Daarom zie je ook vaak dat als vrouwen vanwege de overgang geprikkeld zijn, er kleine of grote conflicten rondom iemand ontstaan omdat anderen dit gedrag niet accepteren.

 

cropped CFW lg 32x32 Prikkelbaarheid en spanningen door de overgang, wat te doen?

Er is goed iets aan te doen, zeker als prikkelbaarheid een onderdeel is van hormonale disbalans, dus de schommelende hormonen vanwege de overgang. Belangrijkste is de balans weer te herstellen.
Waar we mee gaan werken hangt echt af of je naast prikkelbaarheid nog andere klachten ervaart.
Zo werken we ook vaak met fyto-oestrogenen. Dit zijn stoffen uit planten met een oestrogeen achtige werking.
Ze hebben vaak een positieve invloed op de stemming. 
Maar het kan ook zijn dat progesteron tekort de oorzaak is. 
Er zijn dus meerdere oplossingen, welke bij jou het beste werkt, bespreken we samen en is bij iedereen verschillend.
Het blijft echt maatwerk.

 

cropped CFW lg 32x32 Prikkelbaarheid en spanning door menopauze; zoek hulp

Als prikkelbaarheid een grote invloed op je dagelijks functioneren begint te krijgen, dan wordt het tijd om professionele hulp in te schakelen. Als care for Women specialiste kan ik voor je uitzoeken welke klachten veroorzaakt worden door schommelende hormonen, wat er nog meer speelt en vanuit het totaalplaatje een gericht behandelplan maken dat bij jou en je leefstijl past. Dit scheelt je de aanschaf van verkeerde producten en je zult merken dat het effect van de behandeling veel groter is. Aangezien de periode voorafgaand, tijdens en na de overgang in totaal wel 7 tot 10 jaar kan duren, loont het om hier hulp voor te vragen zodat je je ook daadwerkelijk weer helemaal de oude gaat voelen. Maak zelf een afspraak in de webagenda of neem contact met mij op.