Banner 2 1232x216

professionele hulp banner Healthy Hormones Happy Life 1920x140

Hoofdpijn is een van de meest voorkomende klachten van mensen in Nederland. Iedereen heeft hier wel eens last van. We nemen een paracetamol en komen de dag weer door. Migraine is iets heel anders. Een paracetamolletje gaat je dan niet helpen.
Migraine gaat niet alleen gepaard met erge hoofdpijn, maar ook enorme gevoeligheid van licht en geluid.
Daarnaast kun je misselijk zijn en de neiging hebben om te braken. Migraine heeft een enorme impact op iemands leven, omdat het dagen kan duren, ook het herstel daarna. Hierdoor geeft het problemen met werk, omdat iemand echtniet in staat is om te werken, maar kan ook het gezinsleven, zorg voor huis en kinderen, in de problemen komen. Eigenlijk ligt je leven tijdelijk even stil...wachtend tot de aanval voorbij is.
In Nederland hebben ongeveer 2 miljoen mensen last van deze vorm van hoofdpijn. Migraine komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Waarschijnlijk wordt dit veroorzaakt door het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Dit kan de kans op migraine verhogen.

 

cropped CFW lg 32x32 Migraine vanwege de menopauze, hoe ontstaat het?

Een migraine aanval brengt vaak heftige pijn met zich mee. Misselijkheid, de neiging te braken en het niet kunnen verdragen van licht en geluid zijn symptomen die veel voorkomen bij migraine. Een aantal patiënten heeft daarnaast last van auraverschijnselen. Dit houdt in dat je 15 tot 45 minuten voor de migraineaanval een soort lichtflitsen ziet en uitval kan ervaren..

Migraine wordt veroorzaakt door het samentrekken van de bloedvaten in de hersenen. Dit heeft te maken met een verstooring van neurotransmitters. Dit zijn chemische stoffen in onze hersenen die zenuwprikkels van cel tot cel doorgeven en ook informatie naar de bloedvaten sturen. Voordat je een aanval krijgt is er vaak een trigger en is het mogelijk dat de concentratie hierdoor stijgt van deze stoffen. Maar direct na het begin van je aanval neemt de concentratie sterk af. Door deze wisselende concentratie vernauwen en verwijden de bloedvaten zich. Daardoor is het mogelijk dat je voor de aanval last krijgt van auraverschijnselen, omdat de vaten in het hersengebied van zicht of gehoor tijdelijk vernauwen..

Een migraine aanval kan uitgelokt worden door verschillende factoren. Waardoor dit precies ontstaat is voor iedereen verschillend. Voorbeelden van andere factoren die een aanval kunnen uitlokken zijn:

  • Stress
  • Slaapgebrek
  • Spanning
  • Plotselinge overgang van spanning naar ontspanning
  • De menstruatie, dit wordt menstruele migraine genoemd
  • Te weinig drinken
  • Alcohol en koffie
  • Gevoeligheid voor een bepaald type voedsel
    Ook hoofdpijn kan worden uitgelokt door bovenstaande triggers.
    Tip: hou een hoofdpijn/migraine dagboek bij en ontdek jouw trigger.

Opvallend is de samenhang tussen de overgang en migraine. Een grote groep vrouwen heeft tijdens de overgang last van migraine. Zelfs vrouwen die daarvoor nooit migraine gehad hebben. Migraine kan ook verergeren in deze fase.
Bij zo’n 50 – 60% van de vrouwen die al bekend waren met menstruele migraine neemt de hoofdpijn tijdens de periode van de overgang dus toe. Wetenschappers gaan ervan uit dat hormonale schommelingen de migraine aanvallen veroorzaken. Er is hier nog te weinig bekendheid over, daarom zie je dat vrouwen vaak van de ene naar de andere zorgverlener worden gestuurd.

 

cropped CFW lg 32x32 Migraine, wat kun je doen?

Eigenlijk is er niet een één behandeling tegen migraine.
Speciale medicatie via de huisarts of een neuroloog kan helpen, vaak hebben deze wel weer vervelende bijwerkingen. Toch kunnen ze veel vrouwen weer een deel van hun leven terug geven.
Maar ook hormoonbehandelingen kunnen tot vermindering van de klachten leiden als dit de oorzaak is.
Vaak is dit een behandeling zonder oestrogeen maar met alleen progesteron.

Ook heb ik als care for women specialiste educatie gehad over migraine en verschillende behandelopties, zowel regulier als complementair.

Complementaire geneeskunde betekent: aanvullend. Het is ‘en, en’, niet ‘of, of’. Als je complementair werkt, heb je meer gereedschap in handen om samen met de patiënt de beste weg naar beterschap te vinden.
Adviseer ik dan zomaar allerlei behandelingen? Nee, zeker niet. Allereerst benik geen dokter. Ik hou me bij wat ik heb geleerd.
Alles wat ik adviseer, moet aan dezelfde eisen voldoen als nieuwe reguliere therapieën, en medicijnen. Daarbij staan steeds weer de vragen centraal: is het veilig en is het bewezen werkzaam?

Het blijft per persoon zoeken naar een behandeling die bij jou past en voor jou werkt. Ik richt mij niet alleen op de hormonale balans, maar probeer dus ook andere oplossingen mee te nemen en breder te kijken naar een mogelijke oorzaak.

Ik weet vanwege mijn ervaring op dit vlak als geen ander hoe deze klacht jouw leven kan beïnvloeden.

Laten we samen eens kijken wat ik voor jou kan betekenen. Een verwijzing van de huisarts is niet nodig en het consult wordt vaak vergoed vanuit de aanvullende verzekering.
Maak zelf een afspraak in de webagenda of neem contact met mij op bij vragen of als je geen geschikte tijd ziet staan.