Banner 2 1232x216

professionele hulp banner Healthy Hormones Happy Life 1920x140

Insomnia, ook wel slapeloosheid genoemd. Je kent het wel, je ligt te draaien en te woelen in je bed maar slapen lukt niet. Of je valt lekker in slaap ’s avonds, maar halverwege de nacht word je wakker en ben je niet meer in slaap te krijgen. Slecht slapen is heel vervelend, maar het gebeurt iedereen wel eens. Maar als je iedere nacht last hebt van slapeloosheid door bijvoorbeeld opvliegers, nachtelijke transpiratie of andere overgangsklachten, kun je daar overdag veel last van hebben. Je bent dan prikkelbaarder, kunt te maken krijgen met eetaanvallen, huilbuien of voelt je moe en lusteloos enmerkt dat je concentratie minder is. Sommige vrouwen geven aan dat ze hun werk niet meer goed kunnen uitoefenen.
Gelukkig is er vaak eenvoudig iets te doen aan slapenloosheid als dit veroorzaakt wordt door de overgang, maar ook daarbuiten. Ik ben als Care for women specialiste speciaal opgeleid in vrouwen en hun hormonen en weet dus alles van dit soort klachten. Ook als ze niet veroorzaakt worden door de overgang. Ik kan je verder helpen. Samen met jou zal ik zoeken naar een passende oplossing voor het slechte slapen en eventuele andere klachten die door de overgang veroorzaakt worden.

 

cropped CFW lg 32x32 slapeloosheid vanwege de overgang, hoe ontstaat het?

Slecht slapen, vroeg wakker worden, tijdens de overgang komt dit zelden alleen voor. We noemen slapeloosheid tijdens de overgang daarom ook wel een atypische klacht. Dat betekent dat er vele oorzaken voor kunnen zijn. Als hormonale schommelingen door de overgang hier de oorzaak van zijn, zijn er bijna altijd ook andere overgangsklachten aanwezig. Meestal opvliegers en nachtelijke transpiratie. Maar ook stress, een factor die door een tekort van progesteron, vaak verhoogd is, en dit kan invloed hebben op je slaappatroon.
Maar ook bepaalde gewoontes voor het slapen gaan kunnen invloed hebben. Mogelijke oorzaken van slecht slapen zijn:

  • Opvliegers of nachtzweten als gevolg van de overgang
  • Stress en spanningen
  • Angst of depressie
  • Gebruik van cafeïne, bijvoorbeeld in koffie, thee, chocolade of cola, je breekt cafeïne minder goed af als je ouder wordt en daardoor kan het na 8 uur nog actief zijn in je lichaam.
  • Het nemen van zware maaltijden die lang op de maag drukken, maar ook nog laat snacken, dit verhoogt je bloedsuiker te veel waardoor je slechter slaapt.
  • Gebruik van bepaalde medicijnen of drugs
  • Het drinken van alcohol, je slaapt lekker in, maar de diepe slaap blijft uit en ook kan het opvliegers verergeren
  • Gebruik van smartphones of tablets, het blauwe licht kan je wakker houden. Gebruik een filter of een bril.
 

cropped CFW lg 32x32 slapeloosheid vanwege de overgang, wat kun je doen?

Natuurlijk verschilt het voor iedereen waardoor slecht slapen ontstaat, ook tijdens de periode van de overgang.
Het is wel verstandig om bij jou bekende oorzaken zoveel mogelijk uit te bannen. Zie de tips hierboven.
Leer jezelf bijvoorbeeld aan om voor het slapen gaan een ontspannende activiteit te doen, ga in de relaxed modus lees een boek ga in bad. Je lichaam went dan aan dit ritueel en zal dit na een tijdje herkennen als bedtijd. In de middag intensief sporten of een wandeling in de buitenlucht kan ook helpen. In de avond sporten gaat je dus tegenwerken.
Eet verder niet te zwaar na acht uur in de avond. En vermijdt de cafeïne en alcohol in de overgang. Waar ze vroeger je ontspanning of hulp waren om de dag door te komen, ze werken je nu in deze fase van je leven echt alleen maar tegen. Ze kunnen naast meer opvliegers ook je vetopslag verhogen.
Houd tenslotte eens een slaapdagboek bij, zodat je inzicht krijgt in de oorzaken van je slapeloosheid.

In een slaapdagboek houd je zaken bij als;

  • Hoe laat je naar bed gaat.
  • Hoe laat je weer wakker bent.
  • Wat je gegeten en gedronken hebt.
  • Welke medicijnen je gebruikt hebt. (hebben deze wellicht een bijwerking als slapeloosheid of nervositeit?
  • Hoe uitgerust je je ’s ochtends voelt.
  • Lig je te piekeren? Schrijf dan op welke zorgen of gedachten je ’s avonds wakker houden.
 

cropped CFW lg 32x32 professionele hulp!

Natuurlijk zijn er op de markt veel verschillende zelfzorgproducten verkrijgbaar, maar helaas werken deze niet allemaal even goed. Wil je eerst zelf iets proberen? Dan kan ik je zelfzorgproducten adviseren die speciaal ontwikkeld zijn voor slapeloosheid bij vrouwen in deze fase van haar leven. Gaat slapeloosheid ook gepaard met andere overgangsklachten zoals opvliegers en nachtelijke transpiratie?
In dat geval heeft het in balans brengen van de hormonen meer zin dan alleen te kijken naar het slechte slapen.
Ik ben een professionele zorgverlener en heb mij onder andere gespecialiseerd in slapelosheid tijdens de overgang.  Ik ben op de hoogte van mogelijke oplossingen.
Samen met jou kijk ik naar de behandelmogelijkheden van zowel de reguliere- als de complementaire geneeskunde. Doordat ik zelf ook vrouw ben en ook veel hinder heb gehad van slapeloosheid in de overgang weet ik als geen ander waar je mee te maken kunt krijgen, maar ook wat een goede oplossing voor jou persoonlijk kan zijn.
Een verwijzing van je huisarts is niet nodig en de meeste zorgverzekeraars vergoeden de consulten vanuit de aanvullende verzekeringen. Maak zelf een afspraak in de webagenda of neem contact met mij op.