Banner 2 1232x216

professionele hulp banner Healthy Hormones Happy Life 1920x140

Ouder worden, er komt een moment dat je het aan je lichaam begint te merken. Zo verandert je uiterlijk doordat je huid slapper wordt en je wat extra vet opslaat rond je buik. Maar niet alle veranderingen zie of voel je, ook al zijn ze er wel degelijk. Zeker bij vrouwen. Want wist jij dat door het dalen van onze hormonen tijdens de overgang ons risico op hart- en vaatziekten, botontkalking, urineverlies en nog veel meer andere ziektebeelden sterk toe neemt? De overgang is voor ons vrouwen niet alleen een periode van vruchtbaar naar onvruchtbaar, maar ook een periode naar een verouderend lichaam, waar we goed voor moeten gaan zorgen!

Ouder worden is niet te voorkomen, maar ongemakken die ermee samenhangen kun je wel degelijk uitstellen, bijvoorbeeld door een gezonde leefstijl. Care for Women houdt zich al bijna 20 jaar met vrouwengezondheid bezig en weet als geen ander hoe je als vrouw zo lang mogelijk gezond en fit blijft. Door middel van een gezondheidscheck kunnen onze specialisten u hier een goed, persoonlijk advies over geven. Onze auto brengen we regelmatig naar de garage voor een APK. Dat houdt hem netjes op de weg. Dus waarom niet na je 50e regelmatig een APK voor je lichaam? Die willen we toch ook netjes op de weg houden?

Je voelt je goed, hebt nergens last van, maar je denkt soms; wat als er nou toch iets is? Je zou wel eens gewoon willen laten nakijken of alles normaal is. Of je geen risico’s loopt waar je niets vanaf weet. Dan kun je bij mij terecht voor een gezondheidscheck. Tijdens de gezondheidscheck bepaal ik je glucose, je volledige lipidenbeeld inclusief cholesterol, bloeddruk en BMI. Na afloop van de gezondheidscheck krijg je direct adviezen mee om de uitslagen te verbeteren. Zo kun je actief en gericht aan de slag met risicofactoren voor bijvoorbeeld hart- en vaatziekten. Ik voer  tijdens de gezondheidscheck een aantal metingen uit;

  • Bloedsuikerspiegel
    Ik meet tijdens de healthscheck o.a. je bloedsuikerspiegel, ook wel het glucosegehalte genoemd. Dit doe ik door een druppel bloed uit je vinger te halen. Een speciaal apparaat geeft aan hoeveel glucose er in je bloed zit. Een langdurig te hoge suikerspiegel geeft kans op diabetes type 2 en overgewicht. Veel mensen merken niets van een te hoge bloedsuiker, waardoor je zonder het te weten risico kunt lopen. Bij een gezondheidscheck krijg je een beeld of jouw glucosegehalte in orde is of dat je hier aandacht aan moet besteden.
  • Cholesterolgehalte (gesplitst in HDL, LDL en tryglyceriden)
    Tijdens de healthcheck wordt ook het cholesterol gemeten. Het cholesterolgehalte in je bloed geeft aan hoeveel vet er in de bloedbaan aanwezig is. Het cholesterol bestaat uit ‘goed’ en ‘slecht’ cholesterol. Het goede cholesterol, dat we HDL noemen, voert de slechte soort af naar de lever, waar het afgebroken wordt. Het slechte cholesterol, LDL cholesterol, geeft een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Dit cholesterol is in staat te blijven plakken aan de randen van bloedvaten, waardoor ze dicht kunnen slibben. Het LDL cholesterol wordt hoger als je veel verzadigd vet eet, zoals in snoep en snacks. Het goede HDL cholesterol haal je vooral uit onverzadigd vet, zoals in vis, noten en avocado voorkomt. Ook deze meting wordt tijdens de gezondheidscheck uitgevoerd aan de hand van een druppel bloed, die door een speciaal apparaat geanalyseerd wordt.
  • Bloeddruk
    Tijdens de gezondheidscheck controleer ik ook je bloeddruk. Een verhoogde bloeddruk is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Van een hoge bloeddruk merk je meestal niets. Een verhoogde bloeddruk kan verschillende oorzaken hebben, zoals een ongezonde leefstijl of chronisch veel stress. De bloeddruk verlagen kan door een gezonde leefstijl, dus niet roken, weinig alcohol en een dieet zonder al te veel zout. Bij een ernstig verhoogde bloeddruk is medicatie nodig.

Ook voeren we een lichaamscompositiemeting uit. Hierbij worden de volgende metingen gedaan:

  • BMI (is uw gewicht gezond bij uw lengte?)
    De verhouding tussen je lengte en gewicht, welke gemeten wordt tijdens jouw healthcheck, is een manier om te bepalen of je een gezond gewicht hebt. Dit noemen we ook wel je Body Mass Index (BMI). Bij een gezond gewicht komt je BMI uit tussen 18,5 en 25. Bij een BMI van boven de 25 is het verstandig wat af te vallen. Overgewicht geeft extra risico op verschillende ziektes zoals diabetes, hart- en vaatziekten, een verhoogde bloeddruk en bepaalde vormen van kanker. Bovendien kan overgewicht ervoor zorgen dat je last krijgt van je gewrichten, bijvoorbeeld in je knieën, door het gewicht dat erop steunt. Na afloop van de gezondheidscheck kan de specialiste je adviseren hoe je kunt afvallen of op gewicht kunt blijven.
  • Lichaamsvetpercentage
    Dit is de hoeveelheid lichaamsvet als percentage van het totale lichaamsgewicht.
  • Visceraal vet
    Het viscerale vet is vet rond de interne organen. Het staat bekend als ‘diep’ vet dat zich verder onder de huid bevindt dan ‘normaal onderhuids’ buikvet. En juist dit vet is erg schadelijk voor je gezondheid.
  • Spierskeletmassa
    Spieren worden in twee typen onderverdeeld: spieren van interne organen zoals het hart, en skeletspieren die aan botten zijn gehecht en voor het bewegen worden gebruikt. De skeletspiermassa kan worden vergroot door te sporten. Meer spiermassa betekent meer energie verbranden. Het vergroten van de skeletspiermassa ten opzichte van de lichaamsmassa betekent dat er meer energie wordt verbruikt door je lichaam. En dat is heel gunstig.