Banner 2 1232x216

professionele hulp banner Healthy Hormones Happy Life 1920x140

De menstruatie is de maandelijkse afscheiding van het baarmoederslijmvlies. Dit kan soms ongemakkelijk en lastig aanvoelen, maar toch is dit de manier waarop je lichaam jou vertelt dat je systeem goed werkt. Net zoals dat elke vrouw uniek is, is ook elke menstruatiecyclus uniek. Na een tijdje merken de meeste vrouwen hoe hun cyclus precies in elkaar zit. De gemiddelde menstruatiecyclus van een vrouw duurt 28 dagen en de menstruatie duurt drie tot vijf dagen. Maar er kunnen grote verschillen zijn van vrouw tot vrouw. Je hoeft je dus geen zorgen de maken over de duur van je menstruatie of hoe vaak deze optreedt. Het is wel verstandig om in de gaten te houden of er iets in je cyclus verandert is. Of je bijvoorbeeld last hebt van een hevige menstruatie of veranderend menstruatiepatroon. Dit kan je namelijk veel vertellen over je gezondheid, maar ook te maken hebben met het begin van de overgang.

 

cropped CFW lg 32x32 Veranderende en hevige menstruatie in de overgang, hoe ontstaat het?

Bij veel vrouwen blijkt dat het patroon van de menstruatie na het 40e levensjaar langzaam begint te veranderen. Vaak heb je het in het begin zelf nog helemaal niet door. Dat komt omdat je na je 40e langzamerhand al naar de menopauze gaat. Het woord menopauze betekent niets anders dan je laatste menstruatie. Als je laatste menstruatie 12 maanden geleden plaatsvond ben je postmenopauzaal en heb je de overgang doorlopen.
Dus de menopauze is weliswaar je laatste menstruatie en die is bij de meeste vrouwen tussen hun 50e en 55e, maar de overgang begint al jaren eerder.

Met andere woorden: de eisprong kan al jaren eerder onregelmatig gaan worden en dat merk je in je cycluspatroon. Deze periode noemt men ook wel de premenopauze.

Je zou eerder verwachten dat aan het begin van de overgang, je menstruatie direct minder vaak komt en minder hevig is. Helaas blijkt de realiteit anders. Veel vrouwen krijgen juist last van een hevige menstruatie of veranderend menstruatiepatroon waardoor het het bloedverlies toe neemt en ze vaker ongesteld worden. Super vervelend!
Vrouwen gaven zelfs aan dat het bloedverlies tijdens de menstruatie zo hevig was, dat het leek alsof ze net bevallen waren. Grote stolsels kunnen dan voorkomen. De oorzaak hiervoor ligt vooral bij het hormoon progesteron.

Het blijkt dat de hoeveelheid progesteron – verantwoordelijk voor de afbraak van het baarmoederslijmvlies – al afneemt aan het begin van de overgang,  en er daardoor meer slijmvlies in de baarmoeder wordt opgebouwd. En dus treedt er meer (tussentijds) bloedverlies op, waardoor je vaker menstrueert. Ook kan de menstruatie langer aanhouden dan normaal.
Verhalen over hoe ontwrichtend een zware menstrautie kan zijn hoor ik regelmatig in mijn praktijk. Vrouwen die de overkant van de straat niet halen zonder door te lekken. Paar dagen van de maand niet in staat zijn om te werken vanwege de hevige menstruaties. Sociale activiteiten moeten afzeggen in deze periode.

 

cropped CFW lg 32x32 Hevige menstruatie in de overgang, wat kun je doen?

Aan hevig bloedverlies vanwege de overgang kan goed iets gedaan worden. wat voor jou het beste is bespreek in met jou aan de hand van de verschillende opties. Samen kijken we naar de juiste oplossing die bij jou past.
Er kunnen daarnaast ook andere oorzaken zijn, zoals poliepen of myomen. Dit moet eerst uitgesloten worden.
Ook een schildklier probleem kan deze klacht in de overgang verergeren.
Maak zelf een afspraak in de webagenda of neem contact met mij op. Maar loop hier alsjeblieft niet mee door. Het is onnodig! En ik kan je helpen.

Wat tot slot belangrijk is, is dat je bij hevig bloedverlies ook veel voedingsstoffen zoals ijzer verliest. Mocht het hevige bloedverlies dus langer aanhouden, dan is het verstandig ijzer en andere mineralen aan te vullen.