Banner 2 1232x216

professionele hulp banner Healthy Hormones Happy Life 1920x140

Vandaag wil ik het met jullie hebben over PMS. 

Ter verduidelijking: bij PMS heb je iedere maand klachten voordat je ongesteld wordt. Juist. Iedere maand weer, jaar in jaar uit.
Pms wordt vaak erger naarmate een vrouw ouder wordt, of na de eerste zwangerschap.  
Ik zie gezinnen ontwrichten en vrouwen hun baan verliezen omdat ze iedere maand meer dagen hebben met klachten dan zonder klachten.
Er worden wel eens grapjes gemaakt over vrouwen en hun maandelijke buien. Geloof me, dit is alles behalve grappig. Voor hun niet.

Vaak zijn vrouwen nog jong op het moment dat ze ontdekken dat ze PMS hebben.
Na de zwangerschap kan het vaker en heftiger voorkomen. 
Door de zwangerschap is het gehele hormoonstelsel in de war gebracht en om nog door onbekende redenen niet meer goed in balans gekomen.
Bij sommige ‘geluksvogels’ komt PMS zelfs al voor vanaf het moment dat ze voor het eerst ongesteld zijn. Dan heb je toch nog heel veel jaren te gaan voordat je in de overgang bent.
Het kenmerkende aan PMS is dat je minimaal één week of een paar dagen, klachtenvrij bent en de klachten verminderen vaak op het moment dat je menstruatie begint.
Helaas duurt PMS vaak tot na de menopauze (je laatste menstruatie).
Dit betekent dus dat er vrouwen kunnen zijn die drie weken per maand klachten ervaren voor jarenlang.
PMDD is het zwaardere zusje van PMS. Alle klachten, vooral op mentaal vlak zijn stukken heftiger.
Vrouwen zijn periodiek dan zwaar depressief en denken er zelfs aan zich van het leven te beroven. Echter als de menstruatie voorbij is verdwijnen de klachten soms als sneeuw voor de zon.
Het verschil met depressie zit 'm dan in die symptoomvrije dag of dagen. Een pms kalender is dan nuttig.  

Geloof mij maar, je hormonen kunnen een enorme invloed uitoefenen op je emoties, gedrag en gevoelens.
Veel vrouwen denken dat de klachten, voorafgaand aan de menstruatie, normaal zijn en dat deze erbij horen.
Een paar dagen, ja. Maar een week voor je menstruatie of nog eerder? nee dat is zeker niet normaal of wenselijk. 
Het is niet normaal om iedere maand terugkerende klachten te hebben die zo veel impact hebben op je levensgeluk en niet te vergeten je relaties.

Even terug naar PMS
Inmiddels zijn er meer dan 100 verschillende klachten bekend die veroorzaakt kunnen worden door PMS.
Klachten, zoals migraine, stemmingswisselingen, rugpijn, buikpijn, vermoeidheid, prikkelbaarheid en zeer korte lontjes, zware sombere gevoelens en concentratieproblemen.
Stel je voor dat je al deze klachten ervaart in de week voor je menstruatie en dat je partner ‘chagrijnig’ is omdat jij  niet zo gezellig bent en het liefst onder een dekentje kruipt en de boel de boel laat.
Of omdat je echt geen zin hebt in vrijen, alles behalve dat!
Hoe oneerlijk is dat! Vooral omdat je er niets aan kunt doen dat je je zo voelt.
Er is namelijk echt een duidelijke oorzaak: Vrouwen met Pms zijn gevoeliger voor de schommelingen in de periode voorafgaand aan de menstruatie. Dat is een feit en niet een verzinsel. Er is al veel onderzoek naar gedaan. Ook maken ze in verhouding minder goed serotonine aan in deze periode dan vrouwen zonder PMS.

PMS is dus helemaal geen aanstelleritis maar een serieus probleem. Je kan je er echt ziek van voelen en het kan je dagelijks leven flink belemmeren. Zeker ook bij PMDD.
Dames, laat je alsjeblieft niet beïnvloeden door wat je omgeving zegt en zoek hulp voor de klachten die jij ervaart. Je kan je er alleen maar beter door voelen! Er is echt een oplossing.