Depressie of depressieve gevoelens die veroorzaakt worden door hormonale schommelingen rondom de menstruatie, vallen meestal onder PMS (het Pre Menstrueel Syndroom) of onder PMDD (Pre Menstrual Dysphoric Disorder).
Depressiviteit rondom de menstruatie
Maar liefst 75% van alle vrouwen heeft te maken met klachten rondom de menstruatie. Van die 75% blijkt 25% te maken te hebben met PMS. Heel vervelend, want die klachten duren meerdere dagen. Daarvan heeft weer zo’n 5% van de vrouwen last van PMDD. Dit is een zeer ernstige vorm van PMS, waarbij angsten, depressie, stemmingswisselingen en spanning in hevige mate aanwezig zijn. Zoals je je kunt voorstellen hebben PMS en PMDD een enorme impact op de kwaliteit van het leven. Professor dr. Harry van der Wiel, Universiteit Medisch Centrum Groningen, is hier duidelijk over: “PMS en dus ook PMDD zijn chronische ziektes.” Hij zet zich al jaren in om te zorgen dat artsen in ziekenhuizen deze indicaties meer serieus nemen.
Depressiviteit door je menstruatie, hoe komt het?
Men vermoedt dat de oorzaak te maken heeft met het functioneren van bepaalde neurotransmitters. Dit zijn stofjes die signalen doorgeven aan de hersenen, vooral aan de delen waar de emoties zich bevinden. Deze neurotransmitters worden beinvloed door de schommelingen van onze hormonen tijdens de cyclus. Vrouwen met ernstige PMS of PMDD zijn heel gevoelig voor deze schommmelingen.
Ook weten we dat de klachten elke maand terugkeren.
Sterker nog, bij PMDD zijn de depressieve klachten vaak wel drie weken van de maand aanwezig.
Belangrijk voor diagnose, is dus dat er minimaal een paar dagen of één week geen depressieve klachten zijn.
Voor PMS of PMDD moet het duidelijk zijn dat de klachten cyclus gerelateerd zijn en dat de veranderingen in onze hormoonspiegels hierbij een grote rol spelen. Maar vooral de gevoeligheid van de hersenen op deze schommelingen.
Depressiviteit door je menstruatie, wat kun je doen?
Als je last hebt van depressiviteit door je maandelijkse menstruatie zoals bij PMS en PMDD, is professionele hulp noodzakelijk. Allereerst moet in kaart gebracht worden wat er precies gebeurt, lichamelijk en mentaal, om een goede diagnose te kunnen stellen. Wat dan helpt is dat jij om te beginnen een pms of pmdd dagboek bij houdt van je cyclus. Hiervoor zijn verschillende Apps ontwikkeld.
Welke patronen zijn hierin zichtbaar? Welke klachten rond de menstruatie zijn de oorzaak en welke het gevolg? Vervolgens zal aan de hand hiervan samen met jou gekeken moeten worden naar oplossingen en behandelmethodes die passen bij jouw leven en klachtenpatroon. Denk aan hormonen, leefstijl, leefwijze (het is een chronische ziekte) en medicatie vanuit de reguliere – of alternatieve/complementaire geneeskunde. Ik kan je hierbij helpen. Samen zoeken we naar de juiste oplossing waar jij je prettig bij voelt. Blijf er niet mee rond lopen! Klachten rondom de menstruatie zoals PMS en PMDD duren jaren en jij verdient het om serieus genomen te worden. Maak zelf een afspraak in de webagenda of neem contact met mij op.