Overgang en seksualiteit, hierover doen de wildste verhalen de ronde. Je seksleven zou helemaal afgelopen zijn door de vele klachten die de overgang met zich mee brengt. Jij – en vaak ook je partner – beleven daardoor geen plezier meer aan de geslachtsgemeenschap. Het verlies van seksuele verlangens is één van de meest voorkomende symptomen van de overgang. Tussen de 20% en 45% van de vrouwen in de overgang meldt dat zij een daling van hun libido ervaren.
Verminderende seksualiteit door overgang, hoe komt het?
De periode van de overgang brengt veranderingen met zich mee die effect kunnen hebben op de seksualiteit en de beleving ervan. Een van de meest voorkomende veranderingen in de latere fase van de overgang, is een verminderde bloedtoestroming naar de vagina. Ook maken de klieren in het voorste deel van de vagina minder vocht aan.
Oestrogeen helpt bijvoorbeeld om de gevoeligheid te ervaren tijdens de geslachtsgemeenschap. Oestrogeen houdt je vagina vochtig en testosteron verhoogt de seksuele lust en het progesteron heeft effect op je libido.Dit hormoon neemt af.
Door bovenstaande kan de vagina droog worden, waardoor vrijen pijnlijk kan zijn. Pijn bij het vrijen en een branderig gevoel; het maakt vrijen er niet fijner op en dat is jammer. Ook kun je na een pijnlijke ervaring al bij voorbaat gespannen zijn, wat zeker niet helpt om vochtig te worden.
Neemt de belangstelling voor geslachtsgemeenschap altijd af rondom de overgang? Dat hoeft niet.
Toch ervaren sommige vrouwen dat de zin in seks afneemt.
Waarschijnlijk heeft dit te maken met de veranderingen die tijdens de overgang plaatsvinden in de hormoonhuishouding.
Stemmingswisselingen, slechter slapen, opvliegers, aankomen in gewicht, eigenlijk toch niet zo vreemd dat je hoofd dan minder staat naar een flinke vrijpartij?
Verminderde seksualiteit door de overgang, ook geestelijk
In de overgang of niet, vrouwen hebben altijd meer tijd nodig om opgewonden te raken. In de overgang wordt dit erger omdat een vrouw met haar gedachten vaak ergens anders is, bij die extra vetrollen die haar partner nu wel moet zien of omdat ze moe is door slecht slapen of opvliegers. Je focus ligt dan ergens anders.
Dit is niet altijd makkelijk bespreekbaar en dat kan leiden tot teleurstellingen voor je partner waardoor jij je weer schuldig voelt.
Maar dat de meeste vrouwen na de menopauze (na de laatste menstruatie) niet meer seksueel actief zijn is niet waar; tot 70% van de vrouwen is zelfs vrij regelmatig actief. Na je laatste menstruatie kom je meer in een hormonale rust. De ergste schommelingen in je hormonen zijn dan vaak voorbij en hierdoor kunnen erge overgangsklachten verminderen.
Zoals net ook genoemd en belangrijk om ook mee te nemen:
Naast de hormonale veranderingen die plaatsvinden tijdens de periode rondom de overgang, worden veel vrouwen in deze periode geconfronteerd met een aantal problemen die van invloed kunnen zijn op de zin in vrijen.
Als je niet lekker in je vel zit, slecht slaapt, moe bent door de opvliegers en nachtelijke transpiratie of als er veel stress is en er sociale problemen met de kinderen of ouders zijn, heeft dit natuurlijk ook invloed op het seksueel verlangen.
Wees dus niet te streng voor jezelf.
Het is belangrijk om te weten dat je hierin niet alleen bent en dat er veel gedaan kan worden om het libido weer te verhogen en de overgangsklachten te verminderen.
Verminderende seksualiteit door de overgang, wat te doen?
Blijf niet zitten met je problemen of klachten, ook tijdens de overgang is er nog genoeg te ontdekken op het gebied van seksualiteit. Maar het begint vaak met het bespreken van dit probleem met je partner.
Wist je dat veel mannen denken dat het aan hun ligt en dat ze enorm opgelucht zijn als ze horen dat zij niets verkeerds doen?Vertel hoe je je voelt en vraag om meer tijd en voorspel. Dus of hij wat meer tijd wilt nemen om jou te helpen opgewonden te raken en vochtig te worden.
Grote kans dat je partner deze taak vol overgave op zich neemt.
Als we ouder worden maar ook als vrouw, hebben we gewoon meer tijd nodig dan een man om opgewonden te raken.
Aan de overgangsklachten is in ieder geval goed iets te doen. Als die verminderen en je daardoor beter gaat slapen en weer goed in je vel komt, merk je dat de zin in vrijen ook weer toeneemt. Ook kan je gewicht weer stabieler worden waardoor je zelfverzekerder wordt. Maak hiervoor gerust eens een afspraak met mij.
Ik ben zelf ook vrouw, dus begrijp als geen ander hoe moeilijk het kan zijn om dit te bespreken met je huisarts.
Maak zelf een afspraak in de webagenda of neem contact met mij op.
Heb je last van vaginale droogte? Dan kan de Women’s Personal Gel helpen. De Women’s Personal Gel is een speciaal ontwikkeld glijmiddel dat niet plakt, niet uitdroogt en heerlijk zacht aanvoelt op de huid. Het houdt de kwetsbare huid van je vagina in conditie en je zult merken dat je weer kunt genieten van seks.