Hoofdpijn is een van de meest voorkomende klachten onder de Nederlanders. Iedereen heeft hier wel eens last van. Vaak nemen we dan een paracetamol en dan komen we de dag weer door. Migraine daarentegen, is iets heel anders. Dat gaat niet over met een paracetamolletje. Bij heftige aanvallen ben je niet meer in staat om je werk te doen of bijvoorbeeld voor je kinderen te zorgen. En dat soms voor dagen!
Hoofdpijn en migraine rondom de menstruatie
In Nederland hebben ongeveer 2 miljoen mensen last van deze vorm van hoofdpijn. Migraine komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Waarschijnlijk is dit dankzij het vrouwelijk hormoon oestrogeen, deze verhoogt de kans op migraine. Omdat tijdens de menstruatie hormoonschommelingen plaatsvinden, hebben veel vrouwen hier juist in die tijd van de maand last van. Soms begint het al direct na de eisprong. Deze vorm wordt ook wel menstruele migraine genoemd. Volgens de Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten hebben zo’n 310.000 vrouwen hier in meer of mindere mate last van.
Menstruele migraine
Een migraine aanval zorgt voor heftige hoofdpijn. Maar ook misselijkheid, de neiging te braken en het niet kunnen verdragen van licht en geluid zijn allemaal symptomen die veel voorkomen. Een aantal patiënten heeft daarnaast last van auraverschijnselen. Dit houdt in dat je 15 tot 45 minuten voor de migraineaanval een soort lichtflitsen ziet. Soms met tijdelijk uitval.
Grofweg zijn er bij menstruele migraine 2 verschillende vormen:
- Migraine die alleen maar aanwezig is rondom je eisprong en menstruatie
- Migraine die verspreid is over verschillende momenten van je menstruele cyclus en die dus ook op andere momenten plotseling de kop op kan steken
De eerste vorm van migraine, degene die alleen aanwezig is rondom de eisprong en menstruatie, is een hele heftige vorm van migraine die zo’n 3 tot 7 dagen duurt. Meestal beginnen de klachten voorafgaand aan de menstruatie en lopen ze nog even door tijdens de eerste dagen van de menstruatie.
Vrouwen kunnen hiervan ook echt een paar dagen helemaal van de kaart zijn.
De tweede vorm van migraine, die verspreid is over verschillende momenten van de cyclus, begint meestal in de pubertijd en kan jaren duren, soms zelfs tot aan de menopauze.
Natuurlijk is ook deze vorm enorm belastend, je weet immers nooit wanneer het komt.
Vaak zie je tijdens een zwangerschap de klachten minder worden. Maar als de periode voorafgaand aan de menopauze begint, blijkt dat de klachten verergeren. Na de menopauze (je laatste menstrautie) verdwijnen de klachten vaak helemaal. Ook wel de periode van de hormonale rust genoemd.
Migraine rondom de menstruatie, hoe ontstaat het?
Vaak wordt migraine veroorzaakt door het samentrekken van de bloedvaten in de hersenen. De theorie is dat het te maken heeft met een stoornis in de neurotransmitters. Dit zijn chemische stoffen in onze hersenen die zenuwprikkels van cel tot cel doorgeven en ook informatie naar de bloedvaten sturen. Voordat je een aanval krijgt is het mogelijk dat je concentratie stijgt door deze stoffen. Maar direct na het begin van je aanval neemt je concentratie sterk af. Dit heeft effect op de bloedvaten. Door deze wisselende concentratie kan het zijn dat je voor de aanval last krijgt van auraverschijnselen. Dat bij menstruele migraine je hormonen een rol spelen is wel duidelijk. Een sterke daling van het hormoon oestrogeen is een trigger voor zo’n aanval.
Een migraine aanval kan ook uitgelokt worden door andere factoren. Waardoor de aanval wordt uitgelokt is voor iedereen verschillend. Voorbeelden van andere factoren die een aanval kunnen uitlokken zijn:
- Stress
- Slaapgebrek
- Spanning
- Plotselinge overgang van spanning naar ontspanning
- De menstruatie, dit wordt menstruele migraine genoemd
- Te weinig drinken
- Alcohol en koffie
- Gevoeligheid voor een bepaald voedingsmiddel
Bovenstaande zijn trouwens ook factoren die bij hoofdpijn een rol spelen.
tip:Hou een migraine/hoofdpijn dagboek bij en kijk of je jouw trigger kunt ontdekken.
Migraine rondom de menstruatie, wat kun je doen?
Eigenlijk is er niet een eenduidige behandeling tegen menstruele migraine of migraine in het algemeen.
Pijnstilling kan soms helpen, en soms pittige medicatie via de neuroloog of huisarts, maar ook bepaalde hormoonbehandelingen kunnen tot vermindering van de klachten leiden. Vaak een behandeling zonder oestrogeen. Maar wel met progesteron. Het is per persoon verschillend wat aanslaat.
Ik kan je hierbij helpen. Ik zal samen met jou kijken of er sprake is van hormonale onbalans en zorgen dat je deze balans weer terug krijgt!
Daarnaast ben ik naast hormoontherapie, ook onderwezen in andere behandelopties bij migraine. Ik wil deze graag met je bespreken zodat jij weet welke keuzes en mogelijkheden er zijn.
Maak zelf een afspraak in de webagenda of neem contact met mij op. Een verwijzing van je huisarts is niet nodig!