Tijdens de overgang gebeurt er een hoop in je lichaam, en dat merk je! Je lichaam is op zoek naar een nieuwe hormonale balans en dat gaat niet zonder slag of stoot. Van alle vrouwen in de overgangsleeftijd krijgt maar liefst 80% te maken met overgangsklachten. Zo kun je ook last krijgen van gewrichtspijn en spierpijn als overgangsklacht. Dit kan je stijf maken en daardoor je dagelijks leven erg beïnvloeden. Je hoeft niet te blijven lopen met gewrichtspijn of spierpijn tijdens de menopauze. Maak zelf een afspraak in de webagenda of neem contact met mij op. Wil je eerst zelf iets proberen? Dan kan ik je zelfzorgproducten adviseren.
Gewrichtspijn en spierpijn in de menopauze, hoe komt het?
Tijdens de overgang is je lichaam druk bezig met allerlei processen.
Zo daalt bijvoorbeeld het vrouwelijk hormoon oestrogeen in je lichaam. Een hormoon dat een belangrijke invloed heeft op de vochtigheid en doorbloeding van je slijmvliezen. Doordat de vochtigheid afneemt, kunnen gewrichten over elkaar heen schuren en ontstaan er pijnlijke gewrichten tijdens de overgang. De beschermende lagen tussen gewrichten worden dunner en dat veroorzaakt gewrichtspijn. Vooral je kleine gewrichten, zoals in je handen, hebben last van de dalende hormonen tijdens de periode van de menopauze. Maar ook in je schouders, pols, tenen, knieën, rug en heupen kun je gewrichtspijn krijgen en dat is heel erg vervelend.
Daarnaast is oestrogeen ook verantwoordelijk voor de aanmaak van collageen. Collagaan is een lijmvormend eiwit in het bindweefsel van je gewrichten. En ook collageen neemt af in de overgang.
Een tekort aan oestrogeen heeft daarom direct effect op de balans tussen de opbouw en afbraak van het kraakbeen.
Wat we ook niet moeten vergeten is dat juist tijdens de periode van de overgang het lichaam sterk veroudert. De elasticiteit neemt af, waardoor we zo wie zo wat stijver worden. Bewegen lijkt een dooddoener maar is juist in deze fase van je leven belangrijk. Het zorgt voor botopbouw en houdt de spieren soepel. Use is or lose it.
De kans op een auto-immuunziekte neemt toe naarmate we ouder worden.
Maar ook een vitamine te kort kan voor heel veel spierpijn zorgen. En dat is makkelijker op te lossen.
Gewrichtspijn en spierpijn in de menopauze, wat kun je doen?
Gewrichtspijn en spierpijn tijdens de overgang kunnen erg vervelend zijn. Vaak verdwijnen de klachten na de menopauze ( je laatste menstruatie), behalve als er inmiddels schade is ontstaan aan de gewrichten.
Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om dit te voorkomen:
- Blijf bewegen, ook tijdens de periode van de overgang. Doe dit wel verantwoord en luister naar je lichaam.
- Zorg voor een goede lichaamshouding zodat spieren en gewrichten soepel kunnen blijven bewegen.
- Afhankelijk van of je gewrichten ontstoken zijn, kan ontsteking remmende voeding of supplementen dit proces verminderen. Je kunt een mediteraan dieet uitproberen en meer vis eten, of omega drie, zink, MSN, groenlipmossel als supplement gaan gebruiken. Deze zijn sterk ontstekingremmend.
- Zorg voor voldoende rust, zowel lichamelijk als geestelijk. Dooddoener, maar stress werkt heel veel processen in je lichaam tegen.
- Voeding met weinig suiker, alcohol en cafeïne kan gewrichtspijn verzachten. Ze zijn namelijk ontsteking verhogend en kosten het lichaam veel mineralen om te verwerken en af te voeren.
Overgangsklachten zoals gewrichtspijn en spierpijn zijn erg vervelend en kunnen je dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden. Bovendien kunnen ze schade aanrichten aan de gewrichten. Vaak zie je dat na de menopauze de laag kraakbeen dunner blijft en dat er ook minder smering is. Klachten kunnen dan blijvend optreden. Maar er is goed iets aan te doen.
Gewrichtspijn en spierpijn in de menopauze; professionele hulp
Care for Women heeft jarenlang producten ontwikkeld, speciaal voor vrouwen tijdens de overgang, die wellicht kunnen helpen. Heb je het gevoel dat bij jou de gewrichtspijn of spierpijn zodanig ernstig is, dat er een verhoogd risico is op blijvende schade? Maak dan eerst een afspraak. Samen met jou zoek ik naar een passende behandeling voor je gewrichtsklachten. Wist je dat het verhogen van oestrogeen enorm kan helpen? En zelfs schade kan voorkomen?
De meeste zorgverzekeraars vergoeden de consulten vanuit de aanvullende verzekering en een verwijzing van je huisarts is zelfs niet nodig! Maak een afspraak in de webagenda of neem contact met mij op als je buiten de beschikbare tijden een afspraak wilt maken..