De menstruatie. Elke maand weer.
Bloedverlies hoort erbij. Maar hoeveel, dat verschilt van vrouw tot vrouw. Hevig bloedverlies kan echt een enorme impact hebben op je dagelijks leven.
Wist je dat 1 op de 5 vrouwen hier last van heeft? Maar de meeste lopen hier mee door. Dat is het nadeel met vrouwen, we zijn stoer en denken al snel: het hoort erbij . Terwijl hevig menstrueel bloedverlies je werk en privé negatief kan beïnvloeden.
Hevig bloedverlies tijdens de menstruatie, de oorzaken
Hevig menstrueel bloedverlies tijdens de menstruatie(menorragie) is een medisch erkende aandoening.
Vaak is er voor veel bloedverlies niet direct een oorzaak te achterhalen.
Sommige vrouwen hebben vanaf hun eerste menstruatie te maken met hevige menstruaties.
Andere vrouwen krijgen er pas op latere leeftijd mee te maken. Dit komt doordat boven de 40 de verhoudingen tussen onze geslachtshormonen veranderen, waardoor de menstruatie heviger kan worden.
Vrouwen gaan er stapje voor stapje in mee en zien vaak niet hoe hun leven er door wordt beïnvloed. Want het is niet alleen een probleem van de vrouw zelf, het hele gezin lijdt eronder als een vrouw een week per maand is uitgeschakeld door hevige menstruaties. Soms is veel gewoon té veel.
Om gezondheidsrisico's uit te sluiten is het belangrijk om dit te laten onderzoeken bij een gynaecoloog of huisarts.
Kenmerken van hevig bloedverlies
Sommige vrouwen vragen zich af of ze nou daadwerkelijk veel bloedverlies hebben. Hoewel hier natuurlijk geen duidelijke richtlijn voor is, zijn er wel een aantal kenmerken van hevig bloedverlies.
De menstruaties duren vaak langer dan 7 dagen
De menstruaties zijn heviger.
Vaak is de cyclus korter dan 21 dagen
Je hebt dubbele bescherming nodig (maandverband en tampons)
Je moet elke 1-2 uur je tampon en/of maandverband verwisselen
Je hebt mogelijk heftige menstruatiepijn
Grote bloedklonten of stolsels
Angst om door te lekken
Hevig bloedverlies tijdens de menstruatie, wat zijn de gevolgen?
Door het verlies van extra bloed raakt je lichaam ook extra stoffen kwijt. Hierdoor kan er bijvoorbeeld een tekort ontstaan aan vitaminen en mineralen, maar ook een tekort aan ijzer wat uiteindelijk kan leiden tot bloedarmoede.
Ongeveer 85% van de vrouwen met overmatig bloedverlies voelt zich daardoor moe, lusteloos, heeft concentratieverlies en is misselijk.
77% is gedeprimeerd of humeurig, 76% ervaart ook hevige krampen en 69% heeft veel last van hoofdpijn of migraine tijdens en na de menstruatie. Bovendien verzuimd 1 op de 12 vrouwen meer dan een week werk tijdens de menstruatie.
Niet alleen vanwege pijnklachten maar ook omdat ze de overkant van de straat niet halen zonder door te lekken.
Het kan dus ook je zelfvertrouwen enorm verminderen.
Je zegt misschien sociale activiteiten af.
Slaat de sportschool over.
Blijft noodgedwongen thuis van werk
En het heeft logischerwijs grote invloed op je seksuele relatie met je partner.
Als je menstruatie je dagelijks leven zo sterk negatief beïnvloed, wordt het tijd om in te grijpen.
Hevig bloedverlies aanpakken
Als je veel last hebt van hevig bloedverlies, wil je dat natuurlijk verhelpen. Gelukkig zijn daar verschillende mogelijkheden voor. Door een behandeling win je de regie over je leven weer terug.
Als eerste moet je uitsluiten dat er geen medische rede is waarom je zo veel vloeit. Bijvoorbeeld met een echo van de baarmoeder. Of zijn er problemen met je schildklier? Ook wordt er gekeken of er sprake kan zijn van een stollingsstoornis.
Als er geen duidelijke oorzaak is, kun je gebruik maken van hormoontherapie, zoals de anticonceptiepil of het spiraaltje.
Beide anticonceptiemiddelen zorgen met behulp van hormonen dat het baarmoederslijmvlies dunner wordt, waardoor het bloedverlies tijdens de menstruatie vermindert.
Dit is echter niet voor iedereen de oplossing en het hangt van de oorzaak af, deze is voor iedereen verschillend.
Ook kun je bijwerkingen ondervinden van het gebruik van hormonen. Denk aan stemmingsklachten.
Een andere optie is om medicijnen te slikken die geen hormonen bevatten. Prostaglandine-synthetaseremmers zoals Diclofenac of Ibuprofen worden vaak voorgeschreven om de pijn te verminderen, maar verminderen het bloedverlies vaak ook met zo’n 30 procent. Voor sommige vrouwen is dit net genoeg tijdens de meest hevige dagen.
Tranexaminezuur is de volgende stap en wordt vaak specifiek voorgeschreven om bloedverlies te verminderen, wat het dan ook met ongeveer 50 procent doet.
Soms kunnen de bovenstaande opties toch niet helpen, elke vrouw is immers uniek.
Ik kan je adviseren over welke behandelopties er nog meer zijn om hevig bloedverlies te verminderen, en kan je ook helpen bij andere hormonale klachten. Loop er hoe dan ook niet mee door!
Maak zelf een afspraak in mijn web agenda of neem contact met mij op. Voor een consult heb je geen doorverwijzing nodig van de huisarts en de afspraak wordt bijna altijd vergoed door de zorgverzekeraar.