Maar tijdens de overgang zijn stemmingswisselingen anders. Zonder enige aanleiding kun je tekeer gaan tegen tegen je kind of pratner of barst je uit in een enorme huilbui. Stemmingswisselingen tijdens de periode van de overgang kunnen ervoor zorgen dat je om kleins ontzettend boos en emotioneel wordt.
Maar je kunt ook als een blad aan de boom weer omslaan. Kortom: hardstikke onvoorspelbaar!
Stemmingswisselingen in de menopauze, grote impact
Stemmingswisselingen tijdens de overgang kunnen een grote invloed hebben op je relaties, zowel thuis als op je werk. Je realiseert je wat je doet, maar kunt er niets tegen doen. Het gebeurt. Zomaar. In onze praktijken merken wij dat stemmingswisselingen een van de meest vervelende klachten van de menopauze is. Nog vervelender zelfs dan de opvliegers. Door een stemmingswisseling de controle over je emotie verliezen, de veelvuldige ruzies thuis en op je werk en het gevoel dat je er niets over te zeggen hebt, valt veel vrouwen zwaar. Het voelt alsof de stemmingswisselingen je overkomen en dat je jezelf niet in de hand hebt. Dat wil je niet en dat begrijp ik als geen ander. Omdat ik het herken!
Aangezien de periode van de overgang gemiddeld 7 tot 10 jaar kan duren, kan dat een overweging zijn er iets aan te doen met zelfzorgmiddelen, aanvulling van hormonen of professionele hulp. Ik kan je helpen, ik ben hier voor opgeleid maar zelf ook vrouw. Je kunt bij mij je verhaal kwijt en samen zoeken we een oplossing die bij jouw past.
En geloof me: er zijn oplossingen!
Stemmingswisselingen in de menopauze, hoe komt het?
Stemmingswisselingen als gevolg van de menopauze, worden veroorzaakt door het wisselen van de hormoonspiegels in je lichaam. Ze hebben dus vaak een lichamelijke oorzaak! Onderzoek heeft aangetoond dat schommelingen in je hormonen oestrogeen en progesteron, ook schommelingen geven in de spiegels van serotonine; het geluk hormoon in je hersenen. Serotonine is een neurotransmitter en hormoon, die helpt om je prettig te voelen. Bovendien blijkt serotonine invloed te hebben op het dag- en nachtritme. Als er te weinig van dit geluk hormoon aanwezig is in je hersenen, zoals tijdens de periode van de menopauze, kan dit zorgen voor depressieve gevoelens.
Stemmingswisselingen in de menopauze, wat kun je doen?
Aan stemmingswisselingen is goed iets te doen. Dat begint al met te weten dat je niet gek aan het worden bent. Dat er een lichamelijke oorzaak is voor al deze emoties! Een aantal eerste tips:
- Vermijd stress. Simpel gezegd zit het zo: hoe meer stress hoe meer last van stemmingswisselingen. Stress is een echte trigger voor stemmingswisselingen. Het brengt onze hormonen in de overgang nog meer uit balans.
- Ga meer bewegen. Minimaal 20 minuten per dag. Bij beweging komen stoffen vrij, die weer een positieve invloed hebben op je gevoel. Bovendien helpt een flinke wandeling om even tot rust te komen en slaap je ’s avonds beter.
- Let op je voeding. Zeker zwaar en vet eten, helpt niet om je beter te voelen.Maar zorg ook voor kwalitatief gezonde voeding. juist in de overgang moet je beter voor jezelf zorgen dan ooit, omdat je gelsachtshormonen afnemen en deze juist op heel veel systemen in ons vrouwenlijf zorgen
- Care for Women Putten kan je enige zelfzorgproducten aanbieden die speciaal hiervoor ontwikkeld zijn en waar we echt geweldige resultaten mee hebben.
- Ik kan je ook adviseren over de verschillende vormen van hormoontherapie. Hormoontherapie die niet borstkanker of trombose verhogend is. Er is inmiddels heel veel veranderd op dit gebied.
Stemmingswisselingen in de menopauze, professionele hulp
In een speciaal consult over de overgang kijk ik samen met jou naar je klachten. Hoe ernstig zijn ze? Wat kun je er zelf aan doen en wanneer heb je een behandeling nodig? Vervolgens overleg ik met jou wat precies de mogelijkheden zijn vanuit de reguliere- en de alternatieve geneeskunde en wat je ervan mag verwachten. Zo komen we niet alleen gezamenlijk tot een oplossing, maar geeft ik je gelijk inzicht in de overgang en de mogelijkheden die er zijn iets aan je klachten te doen. Je hoeft niet rond te blijven lopen met stemmingswisselingen en hierdoor onnodig problemen in je relatie, je gezin of werk te laten ontstaan. De impact van stemmingswisselingen is daarvoor echt te groot! Maak zelf een afspraak in de webagenda of neem contact met mij op.