Transpireren (zweten) is een normale functie van je huid. Door te transpireren wordt de temperatuur van het lichaam op het juiste niveau gehouden en worden afvalstoffen door het zweet uitgescheiden. Tijdens de overgang kan het proces van transpireren verstoord raken. Je kunt ineens iedere nacht je bed uitdrijven door het transpireren, waardoor je niet lekker meer slaapt en overdag moe en futloos bent. Slaappillen helpen dan niet, want de oorzaak ligt heel ergens anders. Als nachtelijke transpiratie wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen tijdens de periode van de menopauze, dan is het vaak een van de velen overgangsklachten en is er goed iets aan te doen. Maak eens een afspraak. Ik ben gespecialiseerd in vrouwen en hun hormonen tijdens de overgang en ik ben zelf een vrouw. Nachtelijke transpiratie? Ik heb het ook gehad.
Nachtelijke transpiratie in de menopauze, hoe ontstaat het?
In 24 uur produceert een mens gemiddeld tussen de 100 en 800 ml zweet. Afhankelijk van de omstandigheden, zoals het weer en lichamelijke inspanning, kun je meer of minder transpireren. Tijdens de fase van de overgang kan het proces van transpireren (zweten) verstoord raken omdat het temperatuurcentrum in je hersenen gevoelig is voor het wisselen van hormoonspiegels. Door een plotselinge daling van je vrouwelijk hormoon oestrogeen door de menopauze, raakt je temperatuurcentrum van slag. Het lichaam denkt een signaal te krijgen dat het warm is, ook al is dat niet zo. Het wil zijn warmte kwijt en zet de huidbloedvaten open waardoor je meer gaat transpireren. Veel vrouwen ervaren dit als een soort van koortspiek, maar dan in 2 – 3 minuten tijd en zijn vervolgens drijfnat van het zweet. Vaak wordt dit gevoel afgesloten met een koude rilling, waarna de thermostaat weer in evenwicht is en het overmatig zweten weer stopt.
Vooral de nachtelijke transpiratie kan voor veel ellende zorgen. Iedere nacht je bed uit, helpt niet om je gezond en fit te houden. Sommige vrouwen moeten zelfs midden in de nacht hun bed verschonen, douchen en droge kleding aantrekken vanwege een nachtelijke transpiratie aanval. Nee, dan draagt de nachtelijke transpiratie niet bij tot een goede nachtrust en een fit gevoel in de ochtend. Maar ook aan nachtelijke transpiratie is goed iets aan te doen!
Nachtelijke transpiratie in de menopauze, wat kun je doen?
Hoewel nachtelijke transpiratie aanvallen onschuldig zijn, kunnen ze wel erg vervelend zijn. Als de oorzaak bij de overgang ligt is er goed iets te doen aan nachtelijke transpiratie. Hier vast enkele eerste tips die niet de oplossing geven maar wellicht iets verlichting:
- zorg voor een goede ventilatie in de kamer.
- Draag nachtkleding van natuurlijke materialen zoals wol, zijde of katoen.
- Slaap onder beddengoed van natuurlijk materiaal. Dit ventileert goed en voelt prettiger.
- Gebruik een dubbel onderlaken, zodat je makkelijk je bed kunt verschonen. Er zijn ook speciale katoenen onderleggers (soort onderlakens) verkrijgbaar die vaak gebruikt worden bij incontinentie, maar die ook prima hierbij kunnen helpen zodat je matras niet doorweekt raakt.
- Vermijd voedingsmiddelen die transpireren kunnen verergeren, zoals pepers of gekruid eten, nitriet (vaak in vlees), hete dranken en alcohol of nog veel eten of snoepen voor heet slapen gaan.
- Bepaalde medicijnen kunnen transpiratie aanvallen uitlokken, vraag je huisarts of apotheker voor advies hierover.
Nachtelijke transpiratie in de menopauze; professionele hulp!
Heb je zoveel last van nachtelijke transpiratie dat het je leven echt beïnvloed? Dan raden we aan professionele hulp in te schakelen en niet langer te wachten totdat je er helemaal doorheen zit. Ik ga samen met jou op zoek naar de juiste behandeling voor jouw nachtelijke transpiratie en bekijk de mogelijkheden vanuit de reguliere- en alternatieve geneeskunde. Een goede nachtrust is essentieel voor je gezondheid. Blijf hier dus niet mee lopen en vraag hulp. Er is hiervoor echt een oplossing!