De bevruchting van een eicel in de baarmoeder wordt ook wel de conceptie genoemd. Logischerwijs noemen we het voorkomen hiervan anticonceptie. Om een zwangerschap te voorkomen zijn er verschillende anticonceptiemiddelen op de markt.
Maar hoe maak je een keuze uit al die verschillende anticonceptiemethoden? Ook daarvoor kun je bij mij terecht. Ik leg de voor- en nadelen van de verschillende methodes uit en help je een weloverwogen keuze te maken tijdens het anticonceptie consult.
De bekendste anticonceptiemethode is misschien wel de anticonceptiepil, kortweg ‘de pil’ genoemd. Maar dat is zeker niet de enige optie, en lang niet voor iedereen de juiste.
Er zijn grofweg twee categorieën anticonceptiemethoden:
Verschillende methoden met gebruik van hormonen. Hormonale anticonceptiemiddelen zijn de verschillende soorten anticonceptie pillen die er op de markt zijn, de anticonceptie ring, prikpil of staafje of het hormoonspiraaltje.
Maar ook middelen die zonder hormonen hun werk doen.
Middelen zonder hormonen zijn bijvoorbeeld het condoom of de koperspiraal.
Niet alleen het voorkomen van een zwangerschap kan een reden zijn om anticonceptie te gebruiken.
Veel vrouwen gebruiken een anticonceptiemethode om menstruatiepijn te verlichten of om menstruaties uit te kunnen stellen.
Er zijn dus veel verschillende soorten en redenen om eens stil te staan bij anticonceptie.
Tenslotte ga je het voor lange tijd gebruiken.
Een goede afweging maken kan lastig zijn, maar is wel van belang. Hoe betrouwbaar is een middel bijvoorbeeld wanneer je diarree hebt of moet overgeven? En hoe snel ben je weer vruchtbaar als je stopt met een anticonceptiemiddel? Wil je zelf je menstruatie kunnen plannen? Vergeet jij snel je anticonceptie in te nemen en heb je er liever voor langere tijd geen omkijken naar? Of wil je definitief niet meer zwanger kunnen raken en overweeg je sterilisatie? En hoe zit het met risico’s van de verschillende anticonceptiemethoden? Soms weet je niet meer wat je moet geloven met al die tegenstrijdige berichten.
Je ziet het, er zijn een hoop afwegingen die je moet maken als je een anticonceptiemethode wilt kiezen. Verwarrend? Zeker! Ik kan je vertellen hoe al die middelen werken, wat de voor- en nadelen zijn van elke middel en je bovendien helpen de keuze te maken die bij jou en je levensstijl past. Ik ben zelf vrouw, en begrijp dus als geen ander welke afwegingen er gemaakt moeten worden bij het kiezen van een anticonceptiemiddel. Wat jouw voorkeur ook is, ik ben er om jou te adviseren in deze keuze. Want anticonceptie kies je niet voor even, maar vaak voor jaren!