De menstruatie. Elke maand weer.
Bloedverlies hoort erbij. Maar hoeveel, dat verschilt van vrouw tot vrouw. Hevig bloedverlies kan echt een enorme impact hebben op je dagelijks leven.
Wist je dat 1 op de 5 vrouwen hier last van heeft? Maar de meeste lopen hier mee door. Dat is het nadeel met vrouwen, we zijn stoer en denken al snel: het hoort erbij . Terwijl hevig menstrueel bloedverlies je werk en privé negatief kan beïnvloeden.
Hevig bloedverlies tijdens de menstruatie, de oorzaken
Hevig menstrueel bloedverlies tijdens de menstruatie(menorragie) is een medisch erkende aandoening.
Vaak is er voor veel bloedverlies niet direct een oorzaak te achterhalen.
Sommige vrouwen hebben vanaf hun eerste menstruatie te maken met hevige menstruaties.
Andere vrouwen krijgen er pas op latere leeftijd mee te maken. Dit komt doordat boven de 40 de verhoudingen tussen onze geslachtshormonen veranderen, waardoor de menstruatie heviger kan worden.
Vrouwen gaan er stapje voor stapje in mee en zien vaak niet hoe hun leven er door wordt beïnvloed. Want het is niet alleen een probleem van de vrouw zelf, het hele gezin lijdt eronder als een vrouw een week per maand is uitgeschakeld door hevige menstruaties. Soms is veel gewoon té veel.
Om gezondheidsrisico's uit te sluiten is het belangrijk om dit te laten onderzoeken bij een gynaecoloog of huisarts.
Kenmerken van hevig bloedverlies
Sommige vrouwen vragen zich af of ze nou daadwerkelijk veel bloedverlies hebben. Hoewel hier natuurlijk geen duidelijke richtlijn voor is, zijn er wel een aantal kenmerken van hevig bloedverlies.
De menstruaties duren vaak langer dan 7 dagen
De menstruaties zijn heviger.
Vaak is de cyclus korter dan 21 dagen
Je hebt dubbele bescherming nodig (maandverband en tampons)
Je moet elke 1-2 uur je tampon en/of maandverband verwisselen
Je hebt mogelijk heftige menstruatiepijn
Grote bloedklonten of stolsels
Angst om door te lekken
Hevig bloedverlies tijdens de menstruatie, wat zijn de gevolgen?
Door het verlies van extra bloed raakt je lichaam ook extra stoffen kwijt. Hierdoor kan er bijvoorbeeld een tekort ontstaan aan vitaminen en mineralen, maar ook een tekort aan ijzer wat uiteindelijk kan leiden tot bloedarmoede.
Ongeveer 85% van de vrouwen met overmatig bloedverlies voelt zich daardoor moe, lusteloos, heeft concentratieverlies en is misselijk.
77% is gedeprimeerd of humeurig, 76% ervaart ook hevige krampen en 69% heeft veel last van hoofdpijn of migraine tijdens en na de menstruatie. Bovendien verzuimd 1 op de 12 vrouwen meer dan een week werk tijdens de menstruatie.
Niet alleen vanwege pijnklachten maar ook omdat ze de overkant van de straat niet halen zonder door te lekken.
Het kan dus ook je zelfvertrouwen enorm verminderen.
Je zegt misschien sociale activiteiten af.
Slaat de sportschool over.
Blijft noodgedwongen thuis van werk
En het heeft logischerwijs grote invloed op je seksuele relatie met je partner.
Als je menstruatie je dagelijks leven zo sterk negatief beïnvloed, wordt het tijd om in te grijpen.
Hevig bloedverlies aanpakken
Als je veel last hebt van hevig bloedverlies, wil je dat natuurlijk verhelpen. Gelukkig zijn daar verschillende mogelijkheden voor. Door een behandeling win je de regie over je leven weer terug.
Als eerste moet je uitsluiten dat er geen medische rede is waarom je zo veel vloeit. Bijvoorbeeld met een echo van de baarmoeder. Of zijn er problemen met je schildklier? Ook wordt er gekeken of er sprake kan zijn van een stollingsstoornis.
Als er geen duidelijke oorzaak is, kun je gebruik maken van hormoontherapie, zoals de anticonceptiepil of het spiraaltje.
Beide anticonceptiemiddelen zorgen met behulp van hormonen dat het baarmoederslijmvlies dunner wordt, waardoor het bloedverlies tijdens de menstruatie vermindert.
Dit is echter niet voor iedereen de oplossing en het hangt van de oorzaak af, deze is voor iedereen verschillend.
Ook kun je bijwerkingen ondervinden van het gebruik van hormonen. Denk aan stemmingsklachten.
Een andere optie is om medicijnen te slikken die geen hormonen bevatten. Prostaglandine-synthetaseremmers zoals Diclofenac of Ibuprofen worden vaak voorgeschreven om de pijn te verminderen, maar verminderen het bloedverlies vaak ook met zo’n 30 procent. Voor sommige vrouwen is dit net genoeg tijdens de meest hevige dagen.
Tranexaminezuur is de volgende stap en wordt vaak specifiek voorgeschreven om bloedverlies te verminderen, wat het dan ook met ongeveer 50 procent doet.
Soms kunnen de bovenstaande opties toch niet helpen, elke vrouw is immers uniek.
Ik kan je adviseren over welke behandelopties er nog meer zijn om hevig bloedverlies te verminderen, en kan je ook helpen bij andere hormonale klachten. Loop er hoe dan ook niet mee door!
Maak zelf een afspraak in mijn web agenda of neem contact met mij op. Voor een consult heb je geen doorverwijzing nodig van de huisarts en de afspraak wordt bijna altijd vergoed door de zorgverzekeraar.
Vocht vasthouden tijdens je menstruatie
Vocht vasthouden rondom de menstruatie, hoe komt dat?
Er kunnen veel redenen zijn waarom vrouwen vocht vasthouden rondom hun menstruatie. Lang staan, teveel zout eten of aandoeningen als hartfalen, nierziekten en problemen met het lymfesysteem bijvoorbeeld. Maar ook veranderende hormonen tijdens je maandelijkse cyclus of zwangerschap blijken dit soort klachten te kunnen geven.
In de week voorafgaand aan de menstruatie verandert je hormoonhuishouding. Vlak voor je menstruatie zie je dat het hormoon progesteron hoger is. Dit hormoon is ook verantwoordelijk voor het vasthouden van vocht.
Soms ontstaan de klachten al na de eisprong. De eisprong vindt ongeveer twee weken voor de menstruatie plaats. In deze periode maakt het lichaam langzaam meer van het hormoon progesteron aan.Je kunt hier wat gevoeliger voor zijn en wat meer vocht vasthouden en een opgezette buik hebben.
Wat veel vrouwen niet weten is dat het ook kan liggen aan de anticonceptie die je gebruikt .Het kan zijn dat dit niet de juiste voor jou is. De meeste vormen van anticonceptie bevatten oestrogeen en progesteron en het kan dat die samenstelling niet goed bij jouw lichaam past.
Tot slot blijkt dat er bij veel vrouwen, vaak onbewust, toch kleine veranderingen in de leefstijl ontstaan. Als je je niet helemaal goed voelt, beweeg je vaak iets minder en bovendien neemt de behoefte aan zoet en zout eten toe. Het kan dus ook daar aan liggen dat de weegschaal een iets ander gewicht aan geeft.
Vocht vasthouden rondom je menstruatie, wat kun je doen?
Gelukkig kan het vasthouden van vocht makkelijk verminderd worden. Je kunt in deze periode wat meer letten op je voeding door bijvoorbeeld minder zout te gebruiken en minder alcohol te drinken.
In plaats daarvan kun je beter meer water drinken. Dat klinkt gek, maar juist water drinken helpt je lichaam goed door te spoelen en zal dan juist meer afvoeren. Blijkt dat dit soort tips onvoldoende werken? Maak zelf een afspraak in de webagenda of neem contact met mij op. Samen kijken we naar mogelijkheden om jouw hormonale balans te verbeteren. Als je anticonceptie gebruikt kijkt ik naar de vorm en hoeveelheid van hormonen die je dagelijks binnen krijgt. Ik weet alles van vrouwen en hun hormonen en dus ook over anticonceptie. Ik ken alle vormen van anticonceptie en kan deze mee laten wegen in het zoeken naar de juiste hormonale balans voor jouw lichaam. Maar ook als je geen anticonceptie gebruikt kijkt ik naar wat de behandelmogelijkheden zijn om de hormonale balans te herstellen. Rond blijven lopen met klachten is zonde, er is vaak op eenvoudige wijze goed iets aan te doen!
Ongeveer 10% van alle vrouwen heeft last van lage rugpijn rond de menstruatie. Vaak gaat dit gepaard met buikkrampen of buikpijn. Heel vervelend en vooral erg vermoeiend. Vaak weet je niet meer hoe je moet zitten of liggen van de pijn. Heb je ook zonder de menstruatie al wat last van rugklachten, dan is het dubbel feest. Hoge doseringen ibuprofen helpen dan vaak niet meer. Er kan ook een andere oorzaak zijn voor je rugpijn dan de menstruatie.
Pijn in de onderrug vanwege de menstruatie
Lage rugklachten die niet veroorzaakt worden door je hormonale veranderingen horen echt thuis bij een fysiotherapeut. Maar heb je het vermoeden dat deze klacht vooral optreed rondom je menstruatie, dan kan ik je helpen. Als je voor jezelf even bijhoudt wanneer de rugpijn begint en weer eindigt, weet je zo wie je het beste kan helpen bij de klachten. Lage rugpijn veroorzaakt door de menstruatie trekt iedere maand ook weer minimaal een week weg.
Pijn in de onderrug, hoe ontstaat het?
Lage rugpijn rondom de menstruatie komt vaak door:
- Het samentrekken van de baarmoeder
- Het vrijkomen van een grote hoeveelheid prostaglandines
Lage rugpijn door het samentrekken van de baarmoeder gaat meestal ook gepaard met hevige buikkrampen en uitstralingspijn naar de bovenbenen en heupen. Kort voor de menstruatie komen er grote hoeveelheden prostaglandines vrij uit cellen die aan de binnenkant van de baarmoeder liggen. Prostaglandines zijn hormonen die heel veel verschillende functies in het lichaam hebben. Een hele belangrijke functie is zorgen voor het verwijden en vernauwen van bloedvaten. Bij het begin van de menstruatie zorgen deze prostaglandines ervoor dat de bloedvaten van de baarmoeder zich gaan vernauwen. Hierdoor trekt de baarmoeder zich samen. En dat kan dan weer lijden tot de eerder genoemde buikkrampen, uitstralingspijn en lage rugpijn.
Maar deze prostaglandines blijken ook effect te hebben op de steunbanden en de ligamenten in de rug. Ligamenten zijn banden van bindweefsel, die om een gewricht heen lopen. Deze hormonen zorgen ervoor dat de banden verslappen, daardoor zakt de onderrug iets in elkaar en dat veroorzaakt pijn. Als je aan het einde van de menstruatie bent, dalen deze hormonen weer en dus worden de banden steviger en komt je rug weer recht te staan, waardoor de pijn wegtrekt.
Lage rugpijn vanwege de menstruatie, wat kun je doen?
Pijn in de onderrug kan op verschillende manieren bestreden worden. Een warme kruik of massage kan helpen ter ontspanning. Maar dat had je zelf ook kunnen bedenken.
Ook kun je een verband aanleggen rondom de rug voor extra steun. Er zijn elastieke banden verkrijgbaar voor tijdens de zwangerschap, die je eenvoudig met klittenband kunt aanbrengen en die ook bij lage rugpijn door de menstruatie kunnen zorgen voor verlichting.
Ook kun je denken aan ontstekingsremmers uit de pijnstillers categorie NSAID’s, deze remmen de aanmaak van prostagladines.
Lage rugpijn vanwege de menstruatie; professionele hulp
Is de pijn in de onderrug rondom je menstruatie zodanig hevig dat je met bovenstaande tips niet uitkomt, dan is professionele hulp gewenst. Er zal dan ingegrepen moeten worden in het terug in evenwicht brengen van je hormonale disbalans. Maak zelf een afspraak in de webagenda of neem contact met mij op. Samen gaan we kijken wat de oorzaak van de klacht is en welke oplossingen er voor jou zijn, zowel vanuit de reguliere- als complementaire geneeskunde. Blijf hier niet mee lopen, er is echt wat aan te doen!
Vermoeidheid rondom menstruatie komt bij de meeste vrouwen voor. Bij de een in lichtere mate dan bij de ander. Sommige vrouwen hebben rondom hun menstruatie zoveel last van vermoeidheid, dat ze zich echt helemaal uitgeteld voelen. Zeker als je ook nog andere menstruatieklachten hebt, wordt het een hele opgave je positief en energiek op te stellen. Vaak is vermoeidheid dan ook een onderdeel van PMS (het Pre Menstrueel Syndroom). Om PMS op te lossen, heb je meestal professionele hulp nodig.
Vermoeidheid rondom menstruatie, hoe ontstaat het?
Vermoeidheid die gerelateerd is aan de menstruatie kent eigenlijk 2 grote oorzaken:
- Het verminderen van vrouwelijke hormonen tijdens je cyclusperiode
- Bloedverlies tijdens de menstruatieperiode
Vermoeidheid door schommelende hormonen van de menstruatie kan een probleem zijn.
De 2 belangrijke hormonen oestrogeen en progesteron werken als een soort van weegschaal.
Gaat de een omhoog, dan daalt de ander. Beide hormonen heeft het lichaam nodig om je baarmoeder klaar te maken voor een bevruchte eicel. Ze zorgen ervoor dat je baarmoederwand dikker wordt zodat een eventueel bevrucht eitje zich kan nestelen. Als er geen bevruchte eicel is zorgen ze er weer voor dat dit hersteld wordt en dan start je menstruatie. Dat betekent dat er binnen een cyclusperiode altijd een moment is dat een van beide hormonen daalt. Het dalen van oestrogeen blijkt effect te kunnen hebben op je energieniveau. Het dalen van progesteron kan je nachtrust ernstig verstoren en bovendien blijkt een tekort aan dit hormoon je ook stressgevoeliger te maken, wat ook weer energie kost.
Ook het bloedverlies tijdens de menstruatie kan vermoeidheid veroorzaken. Bij sommige vrouwen duurt de menstruatie maar 2-3 dagen, bij andere een week of langer. Als deze dan ook nog heel heftig is, dan kun je je voorstellen dat er tekorten ontstaan aan ijzer en er bloedarmoede optreed. Dit noemt men ook wel ‘menorragie’.
Moeheid, lusteloosheid, kouwelijk, minder concentratie maar ook hoofdpijn zijn klachten die kunnen optreden bij een tekort aan ijzer.
Ongeveer 20% van de vrouwen heeft last van menorragie en meestal ontstaat dit op iets oudere leeftijd, na je 35e. Het is dan ook niet wonderlijk dat dit vaak een van de klachten is bij PMS (het Pre Menstrueel Syndroom). Ook PMS ontstaat vaak na een zwangerschap en dus als je iets ouder bent.
Vermoeidheid rondom menstruatie, wat kun je doen?
Vermoeidheid ten gevolge van je menstruatie is een klacht waar je zelf op eenvoudige wijze iets aan kunt doen.
Het kan helpen om extra gezond te eten en te letten op je inname van vitamine B's (te vinden in volkoren producten, zilvervliesrijst (gaat vooral om de vliesjes om het graan waar de vitamine in zitten), bananen, noten, broccoli, spinazie en spruitjes.
B12 zit vooral in vlees, vis en ei, dus dierlijke producten en is o.a. belangrijk voor de aanmaak van onze rode bloedcellen. Deze rode bloedcellen zijn nodig om zuurstof in je bloed te vervoeren.
Ijzerkoffie, tabak en alcohol kun je beter vermijden omdat deze veel vitamine en mineralen verbruiken om weer afgevoerd te worden.
Daarnaast kun je de tekorten aanvullen met een speciale vrouwen-multi, die ook echt bedoelt is voor dit soort specifieke situaties.
Als je via de menstruatie veel ijzer verliest is het noodzakelijk dat jouw voeding meer ijzer bevat dan jij per dag verliest. Alle vleessoorten bevatten ijzer, rood vlees weer meer dan kip. Orgaanvlees zoals levertjes bevatten heel veel ijzer, maar vanwege het hoge gehalte aan vitamine A mag je dit slechts 1 x per twee weken gebruiken.
Ook kun je kiezen voor volkoren producten, roggebrood, gedroogde vruchten zoals abrikozen en vijgen, amandelen, paranoten, walnoten, appelstroop, roosvicee Ferro of floradix (dranken).
Ijzertabletten van de dokter kunnen misselijkheid en obstipatie veroorzaken, maar er zijn ook genoeg ijzer supplementen van goede orthomoleculaire merken die deze bijwerking niet hebben.
Mocht je veel klachten hebben die op een ijzertekort wijzen, dan kun je tijdens de menstruatie ijzer aanvullen, normaal is dat echt niet nodig.
Vermoeidheid rondom menstruatie; professionele hulp
Als er echt sprake is van langdurig en veel bloedverlies in combinatie met hormonale schommelingen of als vermoeidheid ook deel uitmaakt van een heel scala aan PMS klachten, zal er meer nodig zijn. Er zal dan eerst aanvullend onderzoek verricht moeten worden, zoals een bloedonderzoek. Vervolgens wordt goed gekeken naar de mogelijkheden van een specifiek voedingsadvies om samen met een gerichte behandeling de tekorten aan te kunnen vullen. Ik kan jou hierbij helpen.
Vermoeidheid is zonde van de mooie dagen die jij uitgeteld op bed ligt en er is goed iets aan te doen!
Maak zelf een afspraak in de webagenda of neem contact met mij op.